top of page

Jak nejlépe umýt okna

Mytí oken se stalo jedním ze symbolů jarního a vánočního úklidu. Jak na mytí oken jít chytře, aby bylo rychle hotovo a okna se leskla čistotou?



Začínáme čištěním žaluzií


Jestliže mají vaše okna žaluzie, začněte s čištěním žaluzií - vždycky jde o pěknou piplačku. Nejúčinnější a nejpracnější metoda je vlhkým hadrem utírat lamelu po lamele, z obou stran

s pomocí čpavkového alkoholového čističe. V případě, že jsou žaluzie na okně v kuchyni

a mají blízko k přípravě jídel, je fajn povolat na pomoc i odmašťující přípravek.


Mytí rámů a parapetů


Po vyčištění žaluzií se pustíme do čištění rámů a parapetů. Nečistoty z kolejniček vnitřních rámů nejlépe odstraníme zubním kartáčkem.


Mytí a leštění skleněných tabulí


Poté se pustíme do samotného čištění skleněné plochy okna. V ProDomov používáme

na čištění oken, rámů, žaluzií čpavkový alkoholový čistič. Díky čpavku se lehce odstraní mušince a podobné nečistoty. K mytí oken tedy pouze potřebujeme čpavkový alkoholový čistič, vodu, švédskou utěrku, mikrovlákno, stěrku.

  • Čisticí přípravek nalejeme do vědra s vodou a sklo vyčistíme vlhkou švédskou utěrkou "esíčky, osmičkami".

  • Poté stáhneme přebytečnou vodu pomocí stěrky. Stěrka by měla být opatřena co nejměkčí gumou, která lehce přilne ke sklu.

  • Stěrkujeme vždy jedním tahem od shora dolů.

  • Jestliže na okně vzniknou nějaké stopy po stěrce, pouze tyto stopce lehce doleštíme mikrovláknem. Do čistých ploch vystěrkovaného okna se snažíme minimálně zasahovat mikrovláknem..

Nestříkáme rozprašovačem žádné přípravky na sklo! Tím bychom celý efekt vyleštěných oken rázem zničili a buď hned, nebo časem by nám na oknech vylezly „kocouři“.


Aku vysavače na okna – mají smysl?


V současné době jsou velmi oblíbené aku vysavače na okna. S těmito pomocníky se musí při samotném výkonu mytí oken dodržet určité časové tempo, aby plně fungoval mycí/vysávací proces tohoto přístroje. My v ProDomov preferujeme efektivnější, rychlejší variantu, a to klasickou stěrku.

Do mytí oken se pouštějte jenom v případě, že je venku alespoň +5 stupňů.

Mytí oken nebývá pro většinu z lidí oblíbenou zábavou. Naše rada je jednoduchá, nechte mytí oken a další úklidové služby na nás a hoďte si nohy na stůl.

92 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page